Wat is aftrekbaar bij de aankoop van een huis?

Een huis gekocht? Wist je dat je meerdere kosten van de belasting kunt aftrekken? Er komen een hoop kosten kijken bij een huis kopen. En door schaarste in de huidige markt stuit je snel op onprettige overbiedingen. Maar er zijn manieren om kosten te besparen. Zo betaal je minder aan randzaken en houd je meer geld over voor de aankoop van je woning, of de inrichting ervan. Een van de manieren om geld te besparen is kosten aftrekken van de belasting. Dat betreft de kosten voor de aankoop, niet de kosten van het huis zelf.

Welk deel van de kosten koper is aftrekbaar?

Kosten koper [link]. Zo worden de kosten genoemd voor de aankoop van een huis. Onder deze kosten vallen alle uitgaven die je doet om het huis te kopen. Denk aan notariskosten of overdrachtsbelasting. Een deel van deze aankoopkosten mag je over het jaar waarin jij je huis koopt, opgeven als aftrekpost bij de aangifte inkomstenbelasting. Dus als je als starter een huis koopt [link] in 2022, dan geef je de aftrekbare kosten op bij je aangifte inkomstenbelasting over 2022 die je indient voor 1 mei 2023. Verschillende kosten mogen worden afgetrokken, hieronder vind je een lijstje met alle kosten op een rij:

De volgende kosten zijn aftrekbaar:

  • notariskosten voor de hypotheekakte
  • de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur
  • kadasterkosten voor de hypotheekakte
  • bereidstellingsprovisie (wanneer een offerte moet worden verlengd)
  • taxatiekosten voor het krijgen van de lening
  • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie

Indien je de eerste bewoner van een nieuwbouwhuis bent, zijn daarnaast nog de volgende kosten aftrekbaar:

  • kosten voor het bouwdepot
  • bouwrente die je betaalde na het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte

Hypotheekrenteaftrek

Ook hypotheekrente is (deels) aftrekbaar. Een deel van de rente die je voor je hypotheek betaalt, kun je terugkrijgen van de Belastingdienst. Dat heet hypotheekrenteaftrek. Wanneer je een hypotheek afsluit voor een woning, betaal je elke maand rente over je hypotheek. Een deel van die rente mag je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van het inkomen waar je belasting over betaalt. Deze voorwaarden zijn streng, want je komt alleen in aanmerking bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan geldt dit helaas niet voor jou.  

Ben je benieuwd wat jij allemaal kunt aftrekken van de belasting? We geven je graag advies. Plan een gesprek.