Kennisbank
Kosten koper
Kosten koper

De geschiedenis van kosten koper: een terugblik

Billy Brouwer
26
 
August 2023
0 min leestijd

Kosten koper omvatten de extra uitgaven bij het kopen van een huis, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. De term heeft een rijke geschiedenis en is geëvolueerd door veranderingen in belasting, marktvrijheid voor notarissen en de invloed van technologie.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Het kopen van een huis is een grote stap en daar komen ook flink wat kosten bij kijken. Een van de termen die je onvermijdelijk tegenkomt, is 'kosten koper'. Maar waar komt dit concept eigenlijk vandaan en hoe is het geëvolueerd? Laten we een duik nemen in de geschiedenis van kosten koper.

Wat zijn kosten koper?

Voordat we teruggaan in de tijd, even een korte uitleg. Onder kosten koper (afgekort k.k.) verstaan we alle extra kosten die boven op de aankoopprijs van een huis komen. Dit zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, notariskosten en advieskosten voor de hypotheek.

De oorsprong

De term 'kosten koper' bestaat al tientallen jaren en komt voort uit de behoefte om duidelijkheid te scheppen in de financiële verantwoordelijkheden van de koper. In de begintijd waren het vooral de notariskosten en de overdrachtsbelasting die hieronder vielen.

Veranderingen in de overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is altijd een groot onderdeel geweest van de kosten koper. Deze belasting is in de loop der jaren meermaals aangepast. Voor 2021 was het tarief doorgaans 2% voor woningen en 6% voor andere onroerende zaken. Sinds 2021 is er voor starters tussen de 18 en 35 jaar een eenmalige vrijstelling, wat een belangrijke verschuiving betekent in de kostenstructuur.

Notariskosten

De notariskosten waren tot 1999 vastgesteld door de overheid. Na 1999 werden notarissen vrij om hun eigen tarieven te bepalen, wat leidde tot een breder scala aan prijzen. Dit gaf kopers de mogelijkheid om zelf een notaris te kiezen en zo mogelijk kosten te besparen.

Advieskosten en andere bijkomende kosten

Met de komst van complexere hypotheekproducten en de strengere regelgeving rondom hypotheekverstrekking, zijn advieskosten een steeds groter deel van de kosten koper gaan uitmaken. Deze kosten zijn onderhandelbaar en variëren per adviseur.

De impact van technologie

Online platforms hebben het vergelijken van notaristarieven en advieskosten eenvoudiger gemaakt. Apps en websites bieden nu zelfs de mogelijkheid om een deel van het koopproces, zoals het vergelijken van hypotheken, zelf te doen, waardoor de advieskosten kunnen worden verminderd.

Conclusie

De term 'kosten koper' heeft een lange geschiedenis en is door de jaren heen behoorlijk veranderd. De aanpassingen in de overdrachtsbelasting, de liberalisering van de notaristarieven en de invloed van technologie hebben allemaal bijgedragen aan hoe we vandaag de dag tegen deze kosten aankijken. Zoals altijd is het verstandig om goed op de hoogte te zijn van de huidige stand van zaken, zodat je weet waar je aan toe bent als je een huis koopt.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt