Kennisbank
Kosten koper

Kosten koper verminderen: tips en trucs

Kosten koper
Billy Brouwer
26
 
August 2023
26
 
August 2023
0 min leestijd

Bij het kopen van een huis komen 'kosten koper' zoals overdrachtsbelasting en notariskosten extra bovenop de koopprijs. Besparingen zijn mogelijk door te onderhandelen over advieskosten, slim eigen geld in te zetten, en subsidies of financiële regelingen aan te vragen.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Je hebt je oog laten vallen op een prachtig huis en je bent er helemaal klaar voor om de sprong te wagen. Maar dan komt de realiteit om de hoek kijken: boven op de koopprijs komen er nog 'kosten koper' bij. Die kosten kunnen aardig oplopen, maar gelukkig zijn er manieren om ze te verminderen. In deze blog deel ik tips en trucs om de kosten koper zo laag mogelijk te houden.

Wat zijn kosten koper?

Voordat we ingaan op hoe je kunt besparen, even een korte uitleg. 'Kosten koper' (k.k.) zijn de extra kosten die je als koper maakt bij de aankoop van een huis. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor de hypotheekadviseur.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt over de koopsom van het huis. De overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt tussen 18 en 35 jaar is eenmalig afgeschaft voor huizen tot € 440.000 en vanaf 2024 zelfs tot € 510.000. Als je in deze categorie valt, kan dit dus een mooie besparing zijn.

Kies een goedkope notaris

Notariskosten kunnen behoorlijk variëren. Je bent vrij om zelf een notaris te kiezen, dus het loont om prijzen te vergelijken. Ga niet automatisch voor de goedkoopste, maar kijk ook naar ervaringen van anderen.

Onderhandel over advieskosten

De kosten van een hypotheekadviseur zijn niet vastgesteld en bieden ruimte voor onderhandeling. Voel je vrij om hierover te praten en wie weet krijg je korting. Als je goed voorbereid bent, kun je ook kiezen voor een 'execution only'-hypotheek, waarbij je alles zelf online regelt zonder advies. Dit is alleen aan te raden als je voldoende kennis hebt van hypotheken.

Eigen geld inleggen

Als je spaargeld hebt, kun je overwegen dit in te leggen bij de aankoop. Hierdoor heb je een lagere hypotheek nodig en bespaar je op de rente. Ook kun je bepaalde kosten, zoals die voor de taxatie, zelf direct betalen zonder ze mee te financieren in de hypotheek.

Vraag subsidies en regelingen aan

In sommige gevallen kun je aanspraak maken op subsidies of andere financiële regelingen, zoals de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Onderzoek goed welke mogelijkheden er zijn in jouw situatie.

Schakel een aankoopmakelaar in

Het klinkt tegenstrijdig: besparen door nóg een professional in te huren. Maar een goede aankoopmakelaar kan je veel geld besparen door scherp te onderhandelen over de prijs en je te adviseren over de beste strategie.

Afronding

Het kopen van een huis is al duur genoeg, en de extra kosten koper maken het er niet goedkoper op. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te besparen. Van het kiezen van de juiste professionals tot het slim inzetten van je eigen geld, met een beetje onderzoek en durf kun je de kosten koper behoorlijk verminderen. En dat betekent meer geld voor het inrichten van je nieuwe paleisje!

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt

Vragen of interesse?

Makelaar

Billy Brouwer