Voordat je een huis gaat kopen, wil je natuurlijk weten hoeveel je kunt lenen. Het is dan ook verstandig om een afspraak in te plannen met een financieel adviseur. Deze kijkt met je mee naar je financiële situatie en geeft hierover advies.
Werkzaamheden
Het is vaak raadzaam om een oriënterend gesprek in te plannen met een financieel adviseur. Dit is kosteloos. In dit gesprek worden je persoonlijke en financiële situatie besproken en wordt er gekeken naar de wensen en mogelijkheden. De financieel adviseur is wettelijk verplicht om tijdens het gesprek uw identiteit te controleren, of er ooit fraude is gepleegd en of er sprake is van een stafblad. Daarnaast wordt gekeken wat je kunt betalen en hoeveel risico je wilt nemen. Uit deze informatie komt een advies over het geschiktste financiële product voor jou. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleert dit advies altijd.
Onafhankelijk
Een onafhankelijke financieel adviseur vergelijkt verschillende partijen en hypotheekverstrekkers met elkaar. Dat is wel zo fijn, want is hij niet onafhankelijk, dan prijst hij enkel de hypotheek van zijn eigen bank aan. Het is dus verstandig dit in de gaten te houden en te kiezen voor een onafhankelijke financieel adviseur.
Hypotheek afsluiten
Je kunt een hypotheek afsluiten zonder een financieel adviseur, maar wij raden aan je altijd te laten adviseren, omdat het een ingewikkeld financieel product is. Het voordeel hiervan is dat de financieel adviseur aansprakelijk is als hij een verkeerd product adviseert. Daarnaast kun je er ook terecht voor pensioenen, verzekeringen, sparen, beleggen en kredieten.
Kosten
De financieel adviseur rekent voor zijn werk advies- en bemiddelingskosten. Dit dien je te betalen als je ook daadwerkelijk een product via de adviseur afsluit.