Kennisbank
WOZ-waarde
WOZ-waarde

WOZ-waarde bezwaar: een stap-voor-stap handleiding

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

De WOZ-waarde, of Waardering Onroerende Zaken, vormt de grondslag voor belastingen. Ligging, woningkenmerken en economische situatie spelen een rol bij beïnvloeding. Beoordelingsmethoden omvatten vergelijkbare verkoopprijzen en herbouwwaarde.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Als huiseigenaar krijg je elk jaar een WOZ-beschikking van de gemeente. Maar wat als je denkt dat de vastgestelde WOZ-waarde van je woning te hoog is? Je hebt het recht om bezwaar te maken. In dit artikel leiden we je stap voor stap door dit proces.

Waarom bezwaar maken?

Een te hoge WOZ-waarde kan leiden tot hogere belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), waterschapsbelasting en zelfs het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Het is daarom de moeite waard om te checken of de WOZ-waarde klopt en eventueel bezwaar te maken.

Bereid je goed voor

Voordat je bezwaar maakt, is het handig om te weten waarom je denkt dat de WOZ-waarde niet klopt. Vergelijk de waarde van jouw huis met die van vergelijkbare huizen in je buurt. Je kunt recente verkoopprijzen opvragen of gebruikmaken van online tools die een indicatie geven van de woningwaarde.

Hoe en wanneer bezwaar maken?

Je moet je bezwaar indienen binnen zes weken na de datum van de WOZ-beschikking. Meestal kun je dit zowel schriftelijk als digitaal doen. Op de website van je gemeente vind je hier vaak meer informatie over.

Stap 1: Verzamel bewijsmateriaal

Verzamel alle informatie die aantoont dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld. Dit kan gaan om foto's van achterstallig onderhoud, vergelijkbare woningen die voor een lagere prijs zijn verkocht, of een recent taxatierapport.

Stap 2: Schrijf een bezwaarschrift

In het bezwaarschrift leg je uit waarom je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde. Voeg het bewijsmateriaal toe en zorg dat het bezwaar goed onderbouwd is. Er zijn ook voorbeeldbrieven beschikbaar die je als leidraad kunt gebruiken.

Stap 3: Verstuur het bezwaar

Verstuur je bezwaar op tijd en zorg voor een ontvangstbevestiging. Zo weet je zeker dat je bezwaar in behandeling wordt genomen.

Stap 4: Afwachten en eventueel in beroep gaan

Na het indienen van je bezwaar, zal de gemeente dit beoordelen en kom je te weten of je bezwaar gegrond is verklaard. Mocht je het niet eens zijn met deze beslissing, dan kun je nog in beroep gaan bij de rechtbank.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde kan je een aanzienlijke besparing opleveren op verschillende belastingen. Het is een proces waar je even tijd in moet investeren, maar met deze stap-voor-staphandleiding ben je goed voorbereid en weet je precies wat je moet doen om succesvol bezwaar te maken.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt