Als je begint met het zoeken naar een huis, ben je misschien de term "stille verkoop" tegengekomen. Wat betekent het eigenlijk? Stille verkoop verwijst naar de verkoop van woningen die niet publiekelijk geadverteerd worden. Dit betekent dat ze niet op Funda, NVM Makelaars of andere vastgoedwebsites (of in kranten) vermeld staan. Ook staat er geen bord in de tuin. In plaats daarvan worden ze op de markt gebracht via mond-tot-mondreclame of exclusief aan een selecte groep potentiële kopers. In dit artikel verkennen we wat stille verkoop is, waarom het bestaat en hoe je woningen kunt vinden die via deze weg worden verkocht.
Wat is stille verkoop?
Stille verkoop is een veelvoorkomende praktijk in de Nederlandse huizenmarkt, vooral voor high-end woningen die discretie vereisen. Het stelt verkopers in staat om hun woningen van de openbare markt te houden terwijl ze nog steeds potentiële kopers vinden via persoonlijke netwerken of vastgoedmakelaars. Stille verkoop kan daarnaast een manier zijn voor verkopers om de markt te testen en te zien wat voor aanbiedingen ze krijgen zonder zich te committeren aan een publieke verkoop.
Binnen het netwerk van homeup hebben we een exclusief woningaanbod. Ons exclusieve woningaanbod voor starters check je hier.
Waarom bestaat stille verkoop?
Er zijn verschillende redenen waarom verkopers kiezen voor stille verkoop. Dit zijn de belangrijkste redenen voor een stille verkoop:
- Privacy
- Exclusiviteit
- Markttesting
- Snelle verkoop
Hieronder lichten we ze kort toe.
1. Privacy
Verkopers willen soms hun privacy behouden en voorkomen dat er veel onbekenden door hun woning lopen tijdens bezichtigingen. Stille verkoop zorgt voor minder bezichtigingen.
2. Exclusiviteit
Stille verkoop kan de woning een exclusief imago geven en interesse wekken bij een selectieve groep kopers. Dit zie je met name terugkomen bij woningen uit een hogere segment. Bij dit type woningen is een discrete verkoop gewenst om zo het exclusieve karakter te behouden.
3. Markttesting
Verkopers kunnen via een stille verkoop ook de mark testen. Door een stille verkoop in gang te zetten kunnen verkopers zo een idee krijgen bij wat de woning waard is. Als je huis te koop staat bij een kleine groep actieve woningzoekers peil je de interesse en kan er een bod gedaan worden. Eventueel kan je later alsnog je huis via de gebruikelijke route verkopen met meer verkoopkanalen.
4. Snelle verkoop
Soms willen verkopers hun woning verkopen en is daar haast bij geboden om bijvoorbeeld persoonlijke of financiële redenen. Stille verkoop gaat altijd sneller dan publiekelijke verkoop. Bij homeup verkopen we huizen altijd binnen twee weken en vaak zelfs binnen vijf dagen!
Wil jij een stille verkoop doen van een woning die ideaal is voor starters? Dan helpen wij je graag snel en kosteloos. We verkopen je woning voor een vaste prijs die we vaststellen met een taxatie. Check hier onze pagina voor verkopers.
Hoe vind ik huizen die in de stille verkoop verkocht worden?
Het vinden van woningen die in de stille verkoop worden verkocht, kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Hier zijn enkele manieren om te beginnen:
#1 Vraag rond in je persoonlijke netwerk
Als je op zoek bent naar een huis, vraag dan aan vrienden, familie en collega's of ze iemand kennen die zijn huis wil verkopen. Het kan zijn dat iemand in je netwerk al weet van een woning die bij jouw situatie past.
#2 Schakel een vastgoedmakelaar in
Veel vastgoedmakelaars hebben een netwerk van verkopers die hun woning via stille verkoop verkopen. Makelaars hebben op deze manier dus inzicht in welke nieuwe woning te koop staat. Hierdoor kan een makelaar je dus ook gelijk helpen en op de hoogte brengen van woningen die in de stille verkoop staan.
#3 Zoek online
Hoewel woningen die via stille verkoop worden verkocht niet publiekelijk worden geadverteerd, zijn er nog steeds enkele online platforms waarop je ze kunt vinden. Deze platforms bieden exclusieve toegang tot woningen die niet publiekelijk te koop staan.
Binnen het platform van homeup kun je een exclusief aanbod van huizen vinden special voor starters.
#4 Check lokale vastgoedadvertenties
Hoewel stille verkoop niet altijd gepaard gaat met advertenties in kranten of tijdschriften, kun je toch proberen om lokale vastgoedadvertenties te bekijken. Er zijn nog steeds verkopers die hun woning in lokale kranten willen adverteren. Het kan ook zijn dat ze op zoek zijn naar een snelle verkoop en niet de tijd willen nemen om een vastgoedmakelaar in te schakelen.
#5 Bezoek open huizen
Hoewel stille verkoop woningen niet openbaar worden geadverteerd, kun je toch proberen om open huizen te bezoeken. Als je bij een open huis bent, kun je de verkoper vragen of ze nog andere woningen hebben die niet op de markt zijn.
Veel gestelde vragen over stille verkoop
Stille verkoop is een interessant fenomeen in de Nederlandse huizenmarkt, dat zowel verkopers als kopers voordelen kan bieden. We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. De meest gestelde vragen rondom stille verkoop van woningen hebben we voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.
Wat is stille verkoop?
Stille verkoop verwijst naar de verkoop van een woning zonder openbare advertenties of vermelding op reguliere verkoopkanalen zoals Funda. De woning wordt discreet aangeboden aan een selecte groep potentiële kopers via eigen netwerken en makelaars.
Waarom kiezen verkopers voor stille verkoop?
Verkopers kiezen vaak voor stille verkoop om hun privacy te beschermen, de woning een exclusief imago te geven, markttesten te doen zonder verplichtingen, of om een snelle verkoop te realiseren zonder publieke aandacht.
Hoe kan ik een woning in de stille verkoop vinden?
Er zijn verschillende routes hoe je woningen in de stille verkoop kunt vinden. Zo kun je gebruik maken van je persoonlijke netwerk. Je kunt er ook voor kiezen om een makelaar in de hand te nemen en gebruik te maken van zijn professionele netwerk van makelaars. Een andere veel gehoorde mogelijkheid is om contact te leggen met kopers en makelaars tijdens een open huizen periode. Dit is een goed moment om met de verkopers of makelaars in gesprek te gaan over woningaanbod wat nog niet op de markt is.
Wat zijn de voordelen van stille verkoop voor kopers?
Kopers hebben als primair voordeel dat ze minder concurrentie hebben van het grote publiek. Immers, de woning staat niet openbaar geadverteerd en is naar alle waarschijnlijkheid via een makelaar bij je terecht gekomen.
Daarnaast is het voor kopers een manier om unieke of exclusieve woningen te ontdekken die nog niet bekend zijn binnen de woningmarkt.
Zijn er nadelen verbonden aan stille verkoop?
De vraag wordt weleens gesteld, werkt stille verkoop nou echt? Ja, er zijn legio voorbeelden te noemen van succesvolle stille verkopen. Maar aan een stille verkoop kunnen ook nadelen zijn verbonden.
Door de exclusiviteit van een stille verkoop weet het grote publiek namelijk niet welke woning te koop staat. Hierdoor kun je een grote groep aan actieve woningzoekers en serieuze belangstellenden missen die interesse kunnen hebben in de aankoop van je woning.
Daarnaast kan de uiteindelijke verkoop van een woning in de stille verkoop extra kosten met zich meebrengen omdat er een gespecialiseerde makelaar wordt ingeschakeld. Ben je van plan om je woning in de stille verkoop aan te bieden dan is het verstandig om eventuele onvoorziene kosten op voorhand goed af te stemmen.
Hoe kan ik de waarde van een woning in stille verkoop inschatten?
Een van de concrete mogelijkheden is om een gratis waardebepaling aan te vragen van je huidige woning. Er zijn verschillende makelaars die je daarbij kunnen helpen.
Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om online te zoek naar tools die je kunnen helpen bij het vergelijken van woningen in de buurt.
Hoe verloopt het onderhandelingsproces bij stille verkoop?
Het onderhandelingsproces kan verschillen van een reguliere verkoop. Je onderhandelt meestal direct met de verkoper of via de desbetreffende makelaar. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, je onderzoek te doen en eventueel een ervaren makelaar in te schakelen voor begeleiding.
Kan ik een hypotheek krijgen voor een woning in stille verkoop?
Ja, het verkrijgen van een hypotheek voor een woning in stille verkoop werkt hetzelfde als voor een reguliere woning. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle documentatie en taxaties in orde zijn, en om vooraf contact op te nemen met je hypotheekverstrekker.
Wat gebeurt er als de stille verkoop niet succesvol is?
Als de stille verkoop niet succesvol is, kan de verkoper besluiten de woning alsnog openbaar te adverteren. Dit kan de zichtbaarheid vergroten en een bredere groep kopers aantrekken.
Moet ik een makelaar inschakelen voor stille verkoop?
Nee, het is geen verplichting om een makelaar in te schakelen bij de stille verkoop van je woning. Toch kan het verstandig zijn om een (nvm) makelaar in te schakelen. Makelaars hebben namelijk vaak een professioneel netwerk waardoor zij kennis hebben van de lokale markt. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in stille verkoop Friesland, dan is het aan te raden om contact op te nemen met lokale makelaars die gespecialiseerd zijn in deze regio.