Kennisbank
Woning kopen

5 cruciale tips om een eerste huis te kopen

Woning kopen
Sake van der Oord
26
 
August 2023
26
 
August 2023
0 min leestijd

Bij het kopen van een eerste huis is het essentieel om eerst hypotheekadvies in te winnen en een budget te bepalen. Vervolgens stel je een realistische wensenlijst op en zoek je passende woningen. Experts zoals bouwkundigen en taxateurs kunnen het aankoopproces ondersteunen.

Deel deze post

Link gekopiëerd

1. Hypotheek eerste huis: op tijd uitzoeken

Voordat je op zoek kunt gaan naar jouw droomwoning is het verstandig om langs een hypotheekadviseur te gaan. Hij of zij kan jou vertellen wat je maximaal kunt lenen. Je kunt zelf bepalen of de studieschuld meegenomen wordt. Ons advies is om dit wel mee te laten nemen als je daar de financiële ruimte voor hebt. Mocht je ervoor kiezen om dit niet te doen, tel dit dan wel boven je maandelijkse hypotheeklasten op om een helder beeld te krijgen van wat je maandelijks kwijt bent. Naast dat je je maximale hypotheek wil weten, wil je ook uitzoeken wat je maximaal per maand wil betalen aan hypotheekkosten. Dit is namelijk een wezenlijk verschil.

Na het gesprek met de hypotheekadviseur weet je in welke prijsklasse je een huis kunt kopen. Daarna is het belangrijk om een wensenlijst te maken, daarover hieronder meer.

2. Wensenlijst starterswoning samenstellen

Nu je weet wat jouw budget is, kun je een wensen- en eisenlijst gaan maken. Maak hier een duidelijk overzicht van, zodat je er altijd weer naar kunt kijken. Blijf wel realistisch qua wensen, daarmee bedoelen we dat je wensen moeten matchen met je budget. Anders vallen bezichtigingen altijd tegen.

Wensen waaraan je kunt denken, zijn:

  • Kies je voor nieuwbouw of bestaande bouw?
  • Wat voor type woning zoek je? Een rijtjeswoning, appartement of vrijstaande woning?
  • Hoeveel kamers dient je woning te hebben? Overweeg daarbij ook je toekomstplannen, waar wellicht gezinsuitbreiding bij hoort.
  • In welke buurt wil je wonen? Welke faciliteiten zou je graag in de buurt willen hebben? Je kunt dan denken aan een geschikte basisschool, supermarkten of juist natuurschoon dat je in de buurt wenst.
  • Wil je wel of geen tuin? En een aparte studeerkamer, garage of mogelijkheden tot het creëren van een eigen praktijk?
  • Heb je heel veel wensen en eisen? Zet dan jouw belangrijkste eis bovenaan. Bij welke wens ben je minder verdrietig als deze niet terug te vinden is in jouw droomwoning? Zet die dan onderaan.

3. Starterswoning zoeken

Met je financiële mogelijkheden en wensenlijstje in het achterhoofd is het nu tijd om op zoek te gaan naar jouw eerste huis. Dit kun je doen door alerts aan te zetten op verschillende huizenplatformen, de grootste en bekendste is Funda. Door alerts aan te zetten krijg je alleen de woningen doorgestuurd die voldoen aan jouw wensen. Ook hier kunnen wij bij helpen.

Je kunt op onze website een zoekprofiel aanmaken waardoor jij altijd huizen doorgestuurd krijgt die voldoen aan jouw wensen. Zelfs voordat deze woningen op Funda terecht komen. Mocht je een woning willen bezichtigen, stuur die dan even door naar ons zodat wij je kunnen vertellen waarvoor het huis ongeveer verkocht gaat worden. Dan is het aan jou om te bepalen of het interessant is om te bezichtigen. Dit scheelt weer energie en tijd!

4. Bepaal een goed openingsbod

Je weet wat je maximaal kunt lenen, je hebt een wensen en eisenlijstje gemaakt en je hebt jouw droomwoning online gevonden. En dan? Dan ga je de woning bezichtigen. Ons advies is om altijd ons in te schakelen voordat je gaat bezichtigen. Wij gaan graag met je mee als je heel enthousiast bent.

Ben je na de bezichtiging nog steeds erg enthousiast over de woning? Dan is het tijd om een openingsbod uit te brengen. Dit doen wij, altijd in overleg met jou, voor je. Wij weten wat een realistisch bod is, weten jouw financiële situatie en hebben veel ervaring met het doen van onderhandelingen.

Het hebben van een aankoopmakelaar vergroot de kans op de daadwerkelijke aankoop. Vaak worden biedingen via een aankoopmakelaar serieuzer genomen dan van de kopende partij zonder aankoopmakelaar.

5. Schakel experts in

Of je nu samen met ons je droomhuis aankoopt of zonder aankoopmakelaar, nadat de verkoopprijs is overeengekomen is het tijd voor de tweede fase. Dat betekent dat wij twee experts inschakelen:

  • Bouwkundige expert. Deze zal samen met jou een meeloopkeuring door de woning doen. Zo weet je precies in welke staat de woning verkeert. Ook kan de bouwkundige expert jou vertellen welke verbouwingen mogelijk zijn en wat hier de verwachte kosten van zullen zijn. Dit rapport wordt ook met ons gedeeld zodat wij je daarbij kunnen adviseren. Een bouwkundige keuring is overigens niet verplicht, maar wel aan te raden!
  • Taxateur. Voor het verkrijgen van een hypotheek heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. Deze stelt een taxateur voor je op. Wij hebben veel partners, zoals bouwkundig adviseurs, taxateurs, hypotheekadviseurs en notarissen aangesloten op ons platform. Deze partners werken tegen scherpte tarieven voor onze klanten, wat jou al snel honderden euro’s kan besparen.

Komen uit de keuringen geen onverwachte gebreken? Dan wordt er een koopcontract opgemaakt die door beide partijen wordt getekend. Wij checken altijd het koopcontract op juistheid. Na het tekenen van het koopcontract heb je drie dagen bedenktijd. Na het verstrijken van de drie dagen kun je niet meer onder de koop van het huis uit, tenzij je onder voorbehoud een bod hebt gedaan.

Nu is het toeleven naar het moment van de sleuteloverdracht. Voordat je naar de notaris gaat vindt er nog een inspectie/schouwing van de woning plaats. Wij gaan ook mee naar deze schouwing om te checken of alles in de originele staat opgeleverd wordt. Als tijdens de inspectie geen gebreken zijn ga je naar de notaris. Je krijgt de sleutels bij de notaris als de akte van levering en de hypotheekakte worden gepasseerd. Gefeliciteerd met de aankoop van je (eerste) woning!

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt