Kennisbank
Energielabel

Hoe let ik tijdens een bezichtiging op het energieverbruik van de woning?

Energielabel
Billy Brouwer
26
 
August 2023
26
 
August 2023
0 min leestijd

Bij de eerste woningbezichtiging als starter is het cruciaal om verder te kijken dan alleen de maandelijkse energiekosten. Controleer onder meer isolatie, verwarmingssystemen en de staat van ramen om een realistischer beeld te krijgen van potentiële energiekosten.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Ga jij als starter voor het eerst een woning bezichtigen? Dan moet je opletten wat de mogelijke energiekosten zijn! Vraag tijdens een bezichtiging altijd om de maandelijkse kosten voor gas, water en licht. Ondanks dat je dan een idee krijgt van de kosten, zegt dit helaas niet alles... De bewoner kan namelijk de kachel nooit aan doen, of bijna geen stroom verbruiken. Het tegenovergestelde is ook mogelijk, de bewoner zet de kachel altijd op standje Sahara of doet bijvoorbeeld aan bitcoin mining. Hierdoor weet je niet of jouw kosten vergelijkbaar gaan zijn met de vorige bewoner. Kijk daarom verder dan alleen de maandelijkse kosten.

Ook het energielabel geeft een goede indicatie van het energieverbruik. Maar ook dit zegt niet altijd iets, zijn er bijvoorbeeld na het vaststellen van het energielabel nog nieuwe maatregelen doorgevoerd? En is het label dit jaar opgenomen of is dat al langer geleden, toen nog andere criteria golden? Maak je geen zorgen, we hebben je gedekt! Met deze vijf tips loop je als een energiepro door de woning.

#1 Controleer de ramen

Gaan ze gemakkelijk open en dicht? Zijn ze voorzien van dubbel of driedubbel glas? Zo ja, dan helpt dit bij het isoleren. Let ook op of er ventilatieroosters in de ramen zitten. Dit is belangrijk om vocht uit de woning te krijgen en frisse lucht in de woning.

#2 Hoe wordt het huis verwarmd?

Via een cv-ketel? Controleer dan of de ketel efficiënt is en niet te oud – een moderne ketel kan je op lange termijn geld besparen. Heeft de woning een warmtepomp, kijk dan wel altijd naar het type, maar meestal is dit beter dan een cv-ketel.

#3 Is er sprake van dakisolatie of muurisolatie?

Dit kan je herkennen door aan de muren te voelen. Als ze koud en vochtig aanvoelen, is er waarschijnlijk geen isolatie aanwezig. Om echt ver te gaan kan je kijken of er open plekken zijn bij het dak of via de stootvoegen in de woning achterhalen of er isolatie aanwezig is. Voel vooral aan de muren die grenzen aan de buitenlucht, hier heb je de meeste kans op warmteverlies.

#4 Bij eengezinswoningen en benedenwoningen is vloerisolatie onwijs belangrijk

Dit is lastiger te achterhalen omdat je hiervoor de kruipruimte in moet. Vraag altijd aan de makelaar of deze toegankelijk is en wil je het echt weten? Trek dan je vieze kleren aan en kruip naar beneden. Let op: homeup is niet aansprakelijk voor schade die kan ontstaan door eventuele spinnen, muizen en andere vieze beesten die je kan tegenkomen.

#5 Je kunt ook op kleine dingen letten

Voelt je tocht als je door het huis loopt? Dat kan een aanwijzing zijn dat de muren niet goed geïsoleerd zijn en er dus meer warmte verloren gaat. Dit kan ook te maken hebben met kieren bij ramen en deuren. Dit komt vaker voor bij oudere woning, die nog oude kozijnen hebben.

Tot slot, als je vragen hebt over het energieverbruik in een bepaald huis, aarzel dan niet om deze te stellen aan de makelaar. Of schakel ons in om met je mee te gaan als expert! Als je in ieder geval deze tips volgt, krijg je een idee van het potentiële energieverbruik bij het bekijken van een huis. Veel succes en plezier met je zoektocht!

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt

Vragen of interesse?

Makelaar

Billy Brouwer