Wat doet een notaris?

Waarschijnlijk heb je het woord notaris in combinatie met het kopen van jouw eerste starterswoning al eens voorbij horen komen. Dat is logisch, want de notaris is een belangrijke schakel in het kopen van een woning. Maar waarom is de notaris dan zo belangrijk? Dat wordt in de rest van dit artikel vanzelf duidelijk.

In algemene zin helpt een notaris mensen om tot bindende afspraken te komen die rechtsgeldig zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het maken van een testament, maar dus ook bij de koop van jouw eerste woning. De notaris is onafhankelijk en let op de belangen van alle betrokken.

De notaris en jouw eerste starterswoning

Als het hele proces van woningen bezichtigen en bieden achter de rug is en je het koopcontract van jouw eerste starterswoning hebt ondertekend, komt uiteindelijk de notaris in beeld. De notaris is namelijk als enige bevoegd om jouw nieuwe starterswoning over te dragen. Er moet namelijk een leveringsakte en hypotheekakte worden opgemaakt. De leveringsakte is het officiële document waarin is vastgelegd dat de woning van verkoper naar koper wordt overgedragen. Bij het sluiten van een hypotheek hoort de hypotheekakte. In deze akte staat vastgelegd dat je nieuwe woning wordt aangeboden als onderpand in ruil voor de hypotheek. Na het tekenen van deze twee documenten is de koop van jouw eerste starterswoning dus pas officieel.

Zoals hierboven waarschijnlijk wel duidelijk is geworden speelt de notaris een belangrijke rol in het aankoopproces. HoMeUp werkt met verschillende partners samen, waardoor je niet op zoek hoeft naar een notaris. Wanneer de datum van overdracht vast staat, zorgt HoMeUp dat de afspraak met de notaris wordt gemaakt. Zo weet je zeker dat het hele proces goed verloopt.