Wat is een woning waard?
Hoe weet je dat nou eigenlijk? Een woningtaxatie is verplicht voor het verkrijgen van een hypotheek, maar hoe gaat zoiets precies in zijn werk? In onderstaand artikel lichten we de woningtaxateur kort uit.
Waarom een taxatie?
Met het uitvoeren van een taxatie kun je kijken of de vraagprijs van een woning realistisch is. De taxatiewaarde hoeft niet gelijk te zijn aan de verkoopprijs, maar mocht de taxatiewaarde veel lager liggen kan de koper in de problemen komen met het aanvragen van een hypotheek. Een taxatie is een verplicht onderdeel bij het aanvragen van een hypotheek. Bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek wordt namelijk gekeken naar de marktwaarde van de woning en niet waarvoor de woning te koop stond of is aangekocht. Vervolgens mag je maximaal 100% van die waarde lenen. Dit is dus wel iets om in je achterhoofd te houden!
Taxatierapport
De bedoeling van het taxatierapport is dat je een objectieve beoordeling krijgt van de waarde van de woning. Dit wordt bepaald op basis van onder andere de staat van het huis, grootte, bouwjaar, en de omgeving. Je kunt een taxatierapport nodig hebben voor verschillende doeleinden, geef dit ook aan bij de taxateur. Bijvoorbeeld:
- Nieuwe hypotheek
- Aanpassing bestaande hypotheek
- Verbouwing
- Opstalverzekering
Hoe gaat de taxatie in zijn werk?
Bij een taxatie is het nodig dat de taxateur bij het huis langsgaat. De taxateur schat nauwkeurig de woningwaarde aan de hand van de woning zelf en de huidige woningmarkt in de directe omgeving. Vervolgens wordt er een taxatierapport opgemaakt en kan deze worden doorgestuurd naar de hypotheekverstrekker. De woning laten taxeren is dus een belangrijk onderdeel in het aankoopproces. Je kunt zelf op zoek gaan naar een taxateur, maar homeup heeft ook partners die tegen een marktconforme prijs de woning kunnen taxeren.