Wat is de wettelijke bedenktijd na de aankoop van een huis?

De aankoop van een nieuwe woning is een grote stap. In het huidige klimaat moet je in alle haast en chaos kiezen. Vooral in steden zoals Amsterdam, [link] of Haarlem [link] ga je door hoge druk al gauw enorm over je budget heen. Tientallen gegadigden, makelaars die het onderste uit de kan willen halen, geen tijd om even rustig na te denken bij de aankoop van jouw potentiële nieuwe huis. Stress!

Wettelijke bedenktijd na aankoop

Gelukkig is hier is de ‘wettelijke bedenktijd’ voor in het leven geroepen. Na het tekenen van het koopcontract heb je wettelijk drie dagen bedenktijd, waarin je de koop zonder reden op te geven kunt annuleren. Daarna is het huis officieel van jou. Zo ontstaat toch nog wat ruimte om na te denken. Of dit huis echt bij jou past. Of je niet over je financiële grenzen heen gaat. En of dit nou daadwerkelijk jouw eerste woning wordt.

Waarom 3 dagen bedenktijd?

Veiligheid en het inperken van risico’s. Dat is waar de drie dagen bedenktijd voor dienen. In de huidige verkopersmarkt, met meer vraag dan aanbod, moet je als koper snel handelen. Er is veel animo voor het huis waar jij je oog op hebt laten vallen. Hoe pak je dat aan? Je wilt namelijk geen overhaaste beslissing nemen. De bedenktijd is precies daarvoor bedoeld. Drie dagen om advies in te schakelen van derden of verder onderzoek te laten doen naar bijvoorbeeld de bouwkundige staat van het huis. Toch nog twijfels? Dan zie je zonder administratief gedoe af van de koop. Fijn gevoel geeft dat!

Wettelijke bedenktijd alleen bij aankoop van een huis

Verkoop jij je huis? Volgens de Nederlandse wet is er dan geen vaste bedenktijd opgenomen. De wettelijke bedenktijd van drie dagen is dus alleen bedoeld voor de koper van een huis. Wil je als verkoper toch graag bedenktijd, dan kun je hierover afspraken maken in de koopovereenkomst. Het komt weinig voor, maar het kan wel.