Kennisbank
Bouwtechnische keuring
Bouwtechnische keuring

Wanneer moet ik kiezen voor een bouwtechnische keuring?

Sake van der Oord
26
 
August 2023
0 min leestijd

Bij een bod op je droomhuis zijn ontbindende voorwaarden belangrijk. Een bouwtechnische keuring kan veel duidelijkheid geven over de staat van de woning. Vindt de expert hoge herstelkosten, dan kun je kosteloos afzien van de koop. Dit voorkomt onaangename verrassingen en geeft extra zekerheid.

Deel deze post

Link gekopiëerd

Als je je droomwoning hebt gevonden en je een bod wilt doen, moet je goed nadenken over de eventueel ontbindende voorwaarden die je wilt laten opnemen. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden is het voorbehoud van financiering, maar je kunt ook een bod doen onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Dit is vooral handig als je twijfelt over de staat van de woning. In dit artikel leggen we uit wat de bouwtechnische keuring precies inhoudt.

Tegenwoordig is er vaak weinig tijd om door de woning te gaan tijdens een bezichtiging omdat de volgende kandidaten alweer staan te wachten. Daardoor kan het soms erg gehaast voelen en heb je voor je gevoel weinig tijd om op de details van de woning te letten, zoals bijvoorbeeld de kozijnen. Dan kun je altijd een bod doen onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Hierbij spreek je een bedrag af waarboven de kosten voor noodzakelijk achterstallig onderhoud niet mogen uitkomen. Als dat wel het geval is, dan kun je nog zonder boete onder de koop van de woning uitkomen. Dit voorkomt dus dat je vastzit aan een huis met achterstallig onderhoud. Net zoals een bod onder voorbehoud van financiering, kan een bod onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring ook een van je ontbindende voorwaarden zijn. Dit dien je dus direct bij het uitbrengen van je bod te melden.

Als jouw bod, met ontbindende voorwaarden, wordt geaccepteerd, zorg je er zelf voor dat de bouwkundige keuring wordt uitgevoerd. De kosten hiervoor komen dus ook voor je rekening. De bouwkundig expert controleert onder andere bijvoorbeeld op houtrot, staat van het schilderwerk, kozijnen en asbest. Ook wordt de veiligheid van de woning gecontroleerd zoals het elektra, de staat van het dak, inspectie van de cv-ketel en de fundering.

Wanneer is het handig te kiezen voor een bouwtechnische keuring?

Een bouwtechnische keuring is zeker niet altijd nodig. Vaak kun je zelf wel enigszins inschatten of er groot onderhoud aan de woning moet worden uitgevoerd. Een bouwkundige keuring is dus vooral aan te raden als je zelf al diverse gebreken opmerkt en benieuwd bent of er meer aan de hand is, wat je zelf (nog) niet hebt opgemerkt. Let zelf vooral op bijvoorbeeld sporen van lekkage of scheuren in de gevel.

Hopelijk heb je iets aan dit artikel en let je bij de volgende bezichtiging goed op de staat van de woning. Aan de hand van wat je zelf waarneemt, kun je besluiten wel of niet het voorbehoud van een bouwtechnische keuring op te nemen bij je bod.

De sleutel tot je eigen voordeur begint bij ons.

een foto van een vrouw die op een kast leunt